Zonschade en Zonbescherming voor de huid: Dit moet je weten

Je kent het gevoel vast wel: de warme zon die op je huid brandt. Voor velen roept dit een gevoel van plezier en ontspanning op. Helaas, als dermatoloog zie ik dagelijks de negatieve gevolgen van overmatige blootstelling aan zonlicht. Zonschade is een serieus probleem dat niet alleen acute klachten zoals verbranding veroorzaakt, maar ook chronische problemen zoals vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker.

De gevaren van UV-straling

De boosdoener achter zonschade is de ultraviolette (UV) straling in zonlicht. Deze straling is onderverdeeld in drie typen:

  • UVA-straling (A van “aging”) dringt diep door in de huid en is verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. Bovendien verhoogt het het risico op huidkanker. UVA-straling is het hele jaar door aanwezig en gaat door wolken en glas.
  • UVB-straling (B van “burning”) heeft een kortere golflengte en dringt minder diep door, maar is de belangrijkste oorzaak van verbranding en speelt een grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker.
  • UVC-straling is de meest schadelijke vorm, maar wordt gelukkig grotendeels door de ozonlaag geabsorbeerd en bereikt de aarde niet in significante hoeveelheden.

Bescherming tegen de zon

Het is cruciaal om je huid goed te beschermen tegen deze schadelijke straling. Hier zijn enkele tips om je huid optimaal te beschermen:

  1. Gebruik een goede zonnebrandcrème: Kies een crème met een breedspectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling. Het is belangrijk dat je de crème prettig vindt in gebruik, want alleen dan zul je deze daadwerkelijk dagelijks aanbrengen.
  2. Dagelijks insmeren: Smeer je gezicht elke dag royaal in, zelfs als het bewolkt is of als je binnen blijft. Gebruik hiervoor een hoeveelheid ter grootte van een vingerlengte voor je gezicht.
  3. Kies voor minimaal SPF 30 en PA+++: Een zonnebrandcrème met SPF 30 biedt al een goede bescherming, maar SPF 50 is nog beter om je huid te beschermen tegen schadelijke stralen. De SPF geeft de mate van UVB bescherming weer en de PA +++ de bescherming voor UVA. 
  4. Herhaal het aanbrengen: Breng elke twee uur opnieuw zonnebrandcreme aan, vooral na zwemmen of zweten. De bescherming van zonnebrandcrème neemt na verloop van tijd af, waardoor schadelijke stralen alsnog schade kunnen veroorzaken. Dit geldt ook voor waterproof zonnebrandcreme.

Zonbescherming in de praktijk

Naast het gebruik van zonnebrandcrème zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om zonschade te voorkomen:

  • Vermijd de zon tijdens piekuren: Probeer de zon te vermijden tussen 10.00 en 16.00 uur, wanneer de straling het sterkst is.
  • Draag beschermende kleding: Lange mouwen, een hoed en een zonnebril kunnen je extra bescherming bieden tegen de zon. Tegenwoordig bestaat er al veel hippe UV-werende kleding. 
  • Zoek schaduw op: Vooral tijdens de piekuren is het verstandig om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Wat te doen bij zonschade?

Heb je al schade opgelopen door de zon en vraag je je af wat je nu het beste kunt doen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik kan je voorzien van passend advies en samen kunnen we kijken naar de beste behandelmogelijkheden voor jouw huid.

Je kunt een consult aanvragen via mijn website of me een bericht sturen voor persoonlijk advies. 

Het is nooit te laat om goed voor je huid te zorgen! Blijf je huid beschermen en geniet veilig van de zon.

Met vriendelijke groet,

Dr. Tjinta Brinkhuizen
Dermatoloog

WEREN, KLEREN, SMEREN

Kijk voor meer informatie op https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zonbescherming

×